zondag 15 januari 2017

Rest in Peace Owen Beni

De tweede week van januari stond in het teken van de voorbereidingen van de start van de Literacy Pilot op Kanyimbo Primary School. Er moesten nog wat foto's gemaakt worden voor de registratie van de 90 deelnemende kinderen en de leerkrachten en onze nieuwe Nationale Volunteer Davison moesten getraind worden in het gebruiken van de iPads en de software.
Het eerste deel van de training op dinsdag verliep zonder grote problemen, leerkrachten waren zeer enthousiast. Alleen Davison ontbrak! Hij bleek naar Lilongwe te zijn vertrokken voor persoonlijke redenen (en zonder melding van afwezigheid). Eén van de dochters van de head teacher nam tijdens de training zijn plaats in, zodat we in elk geval een 'reserve' hadden voor de start van de pilot op de 17de!
Het tweede deel van de training was gepland op 13 januari, een dag waarop ook een bijeenkomst met de ouders gepland stond om hen alles uit te leggen van wat er op Kanyimbo ging gebeuren (de 'sensitization training).

Toen ik op de 13de januari bij de school aankwam zag ik 'takken op de weg', wat hier een teken is van een 'begrafenis'. De school bleek bovendien grotendeels verlaten. Na korte tijd kwam de head teacher om mij te vertellen dat één van de Standard 3 kinderen, Owen Beni, in de afgelopen nacht aan Malaria was overleden. Hij bleek één van de kinderen te zijn die geselecteerd was voor onze Literacy Pilot.
In overleg met de 'local chiefs' was besloten zijn de begrafenis van Owen enigszins te vervroegen, zodat mijn training en sensitization meeting door kon gaan. De school en de community wilden dit niet uitstellen, gezien het feit dat we de dinsdag erop zouden gaan starten.



Owen was door mij in december 2016 op de foto gezet voor de registratie voor deelname aan de Pilot. Op 11 januari 2017 werd hij ziek. Op 12 januari werd geconstateerd dat hij malaria had en in de nacht van 12 op 13 januari overleed hij daaraan. Op 13 januari nam ik met een groot deel van de dorspbewoners van Kanyimbo afscheid van hem door tijdens zijn begrafenis samen met de head teacher van Kanyimbo bloemen te leggen op zijn graf.

Ondanks de zeer emotionele gebeurtenissen eerder die dag (nog niet eerder een begrafenis meegemaakt in Malawi), verliep de sensitization meeting met de ouders en de training van de leerkrachten daarna buitengewoon goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten